Press "Enter" to skip to content

ODE

ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. De wet werd in 2013 door de overheid ingevoerd en wordt door iedereen betaald die gas en stroom afneemt. Met deze extra belasting wil de overheid de investering in duurzame energie stimuleren. U betaalt dan ook per verbruikte kWh elektriciteit of gas ODE. Dat gebeurt via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Daarmee betaalt u drie soorten belasting over uw energierekening: energiebelasting, ODE en btw.

Hoeveel ODE betaalt u?

Het tarief is bepaald door de overheid. De heffing wordt geïncasseerd door de energieleverancier en zij dragen dit vervolgens weer af aan de overheid. Voor de eerste 10.000 kWh aan stroom betaalt u exact 0,56 euro per kWh. Als u boven dat aantal komt, betaalt u ook meer: u betaalt tot 170.000 m3 1,13 cent per m3. Voor bedrijven is er echter nog een regeling met een lager tarief. Het gemiddelde bedrag dat consumenten betalen is 35 euro ODE per jaar.

ODE vs. REB

Naast de ODE bestaat ook nog de zogeheten REB. Dit is de Regulerende Energie Belasting. Net als voor de ODE betaalt u hier ook op basis van verbruik. Het geld hiervan wordt echter niet in een duurzaam potje gestopt, maar wordt gebruikt voor de algemene landelijke begroting. De prijsverhoging is ingevoerd om het gebruik van fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk te maken. Dit is immers schadelijk voor het milieu.

Wat is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)?

Met behulp van Stimulering Duurzame Energieproductie probeert de overheid energiebedrijven te stimuleren om meer te investeren in duurzame energie. Nederland loopt namelijk achter als het gaat om de productie van duurzame energie in vergelijking met vele Europese landen. Via de SDE+ krijgen duurzame energieleveranciers dan ook een vergoeding als zij groene energie goedkoper aanbieden.

ODE

Investeringen

De SDE+ heeft een flink budget open voor de investeringen in groene energie. Ook bedrijven en non-profitorganisaties kunnen een subsidie aanvragen voor duurzame energie. U kunt hierbij denken aan investeringen in zonne-energie en windenergie.

Wilt u meer weten over de investeringen van de overheid met het subsidiepotje van de SDE+? Neem dan contact om met de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) op telefoonnummer 088 042 42 42.

Verwachte stijging

Nederland loopt achter in vergelijking tot andere Europese landen als het gaat om duurzame energie: alleen Malta en Luxemburg doen het slechter. In 2020 moeten alle Europese landen voldoen aan de Europese norm, namelijk dat 20 procent van het energieverbruik voorkomt uit hernieuwbare energie. Er is daarom ook een verwachting stijging als het gaat om de ODE. Op die manier hoopt de overheid de vraag naar groene energie te stimuleren. Het bedrag zal in 2020 circa 200 euro bedragen.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over ODE? Of heeft u een andere vraag met betrekking tot energie? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zitten wij tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar. Stuur uw vragen en/of opmerkingen zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.