Press "Enter" to skip to content

kWh prijs

De kWh prijs is gemiddeld 20 eurocent per kWh elektriciteit (‘kilowattuur’). Hoeveel u exact betaalt, is afhankelijk van uw energieleverancier. Een groot gedeelte wordt namelijk door hen bepaald. Daarnaast zijn er nog andere zaken, zoals de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Hoe is de kWh prijs opgebouwd?

De kWh prijs bestaat uit meerdere onderdelen. Zo wordt dit gedeeltelijk bepaald door de energieleverancier, maar zelf heeft u ook keuzes binnen de prijs. Zo kunt u onder andere kiezen tussen een variabel of vast tarief. Een variabel tarief kan namelijk nog halfjaarlijks veranderen. Deze kan zowel stijgen als dalen: dat is afhankelijk van de olieprijs. Indien u kiest voor een vast tarief, weet u precies waar u aan toe bent gedurende uw looptijd. Als uw contract echter afloopt, wordt het tarief vaak omgezet tot een – doorgaans hoger – variabel tarief. Om die reden is het dan ook verstandig om energieleveranciers te vergelijken op het moment dat u beschikt over een contract voor onbepaalde duur.

Energiebelasting

Voor een groot gedeelte wordt de kWh prijs vormgegeven door energiebelasting. De hoogte daarvan wordt ieder jaar aangepast door de Rijksoverheid. Ieder jaar betaalt u daarmee weer een ander tarief, welke zowel kan stijgen als dalen. Dat is afhankelijk van het zittende kabinet.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Daarnaast betaalt u ook een heffing voor Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit werd in 2013 ingevoerd door de overheid. Het is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Iedereen betaalt dus extra belasting.

Levering, transport en energienet

Uiteraard betaalt u uiteraard ook uw energieleverancier voor de geleverde energie en gas. De tarieven kunnen sterk verschillen per aanbieder. Daarom kan het nooit kwaad om met enige regelmaat energieleveranciers te vergelijken. Ook voor het transport en de aansluiting op het energienet wordt bij u in rekening gebracht.

Btw

Per 1 oktober 2012 betaalt u tevens nog 21 procent btw over de levering, transport, huur van de meter én de energiebelasting. Dat betekent dus ook dat u belasting over belasting betaalt.

kwh prijs

Dubbele meter

Sommige huishoudens bezitten een dubbele meter, wat wil zeggen dat u mogelijk kunt profiteren van een gereduceerd tarief. Tijdens weekenden en in de avonden na 23.00 uur (in Limburg en Noord-Brabant al na 21.00 uur) tot 07.00 uur de volgende dag krijgt u korting op het gewone tarief. Echter betaalt u naar verhouding iets meer buiten deze uren om.

Hoe kan ik besparen op de kWh prijs?

De energierekening kan erg oplopen vanwege alle belastingen die u betaalt. Daarom is het wel zo fijn als u kunt besparen op de kWh prijs. Door leveranciers met elkaar te vergelijken, kunt u eenvoudig geld besparen. Als u minder betaalt aan leveringskosten aan de energieleverancier, betaalt u in verhouding ook minder btw. Vergelijken loont daarom ook zeker.

Met behulp van de onderstaande rekentool kunt u gemakkelijk de tarieven van verschillende leveranciers vergelijken. Op die manier bespaart u eenvoudig op de kWh prijs. Eventueel kunt u filteren op duurzaamheid, contractperiode, energietarief of aanbieder.

Voer uw postcode en huisnummer en verbruik in in

Op basis van uw woonadres en huisnummer kan de rekentool bekijken welke energiemaatschappijen allemaal leveren op uw woonadres. Daarnaast is het verbruik handig om te weten. Op basis daarvan kan de rekentool namelijk een gemiddelde prijs tonen. Zodoende weet u ook direct hoeveel u bespaart op basis van uw huidige verbruik. Alle gegevens worden verstuurd via een beveiligde verbinding. Dat betekent dat derden deze gegevens niet kunnen onderscheppen. Wij slaan uw gegevens verder niet op.

Filters gebruiken voor een persoonlijk overzicht

U heeft ook nog de mogelijkheid om te filteren voor een uitgebreid persoonlijk overzicht. Zo kunt u precies aangeven wat u belangrijk vindt. Wilt u graag een duurzame energieleverancier? Dan kunt u filteren op duurzame energie. Zo kunt u onder andere aangeven dat u graag stroom van windmolens (windenergie) wilt, stroom van zonnepanelen (zonne-energie) of gewoonweg algemeen stroom uit Nederland. Tot slot heeft u nog de mogelijkheid om te filteren op CO2-gecompenseerd gas. Dat wil zeggen dat er bomen worden aangeplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Door te investeren in groene stroom, draagt u uw steentje bij aan het milieu. De kWh prijs tussen groene en grijze energie scheelt nauwelijks iets van elkaar.

Contactperiode uitkiezen

In het overzicht kunt u kiezen uit verschillende contractperiodes. Zo heeft u keuze uit een jaar, drie jaar of direct opzegbaar. Vaak is een eenjarig contract het meest voordeligst. Dat heeft ermee te maken dat u dan optimaal profiteert van welkomstaanbiedingen. Verhoudingsgewijs is dat bij een driejarig contract minder. Een direct opzegbaar contract is vrijwel nooit voordeliger.

Vast of variabel tarief

Er zijn twee typen energietarieven: vast en variabel. Een vast tarief staat gedurende de looptijd van het contract vast en is vaak net iets hoger dan een variabel tarief. Een variabel tarief kan daarentegen stijgen of dalen. De olieprijs heeft hier invloed op: als deze stijgt, stijgt ook het variabele tarief. Normaal gesproken wijzigt dit tarief per 1 januari en per 1 juli. Als u echter voor zekerheid wilt kiezen, kiest u voor een vast tarief.

Bepaalde aanbieder selecteren?

Als u wilt kunt u ook kiezen voor een bepaalde aanbieder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een gedeelde visie heeft met een bepaald bedrijf. Ook de klantenservice of de mening van vrienden kan meespelen in de keuze. Natuurlijk hoeft u dit niet per se te selecteren. U kunt namelijk ook niets selecteren: de goedkoopste aanbieder staat dan gewoon bovenaan.

prijs kwh zonnepanelen

Contract voor onbepaalde duur?

Heeft u een contract voor onbepaalde duur bij uw huidige energiemaatschappij? Dan kunt u gelukkig direct overstappen naar een nieuwe leverancier. Ook wanneer uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u al rustig starten met energieleveranciers vergelijken. Mocht uw contract nog langer doorlopen, is het raadzaam om te wachten met de overstap. Als u te vroeg overstapt, kan het zijn dat uw huidige energiemaatschappij in kwestie een overstapboete in rekening brengt. Dan verdwijnt uw voordeel als sneeuw voor de zon.

Eenvoudig overstappen in enkele minuten

Heeft u een nieuwe energieleverancier gevonden in het overzicht en kunt u overstappen? Dan hoeft u alleen maar te klikken op de oranje button. Vervolgens wordt u doorgeleid naar de website van de aanbieder. Hier kunt u een nieuw contract afsluiten. U ontvangt vervolgens een bevestiging. Als u deze hebt ontvangen, kunt u nog eenvoudig uw contract annuleren binnen 14 dagen als u dat wilt. Na deze periode start de opzegtermijn bij uw huidige energiemaatschappij. De twee energiemaatschappijen gaan vervolgens samen bekijken wanneer het nieuwe contract ingaat. U komt op die manier nooit zonder gas en stroom te zitten.

Geef uw meterstanden door

Beide maatschappijen vragen tussendoor nog naar de meterstand. Deze dient u door te geven om de volgende redenen:

  • Eindafrekening oude maatschappij;
  • Vaststelling termijnbedrag nieuwe maatschappij.

Hulp nodig met prijs kWh vergelijken?

Wilt u graag overstappen, maar heeft u nog enige vragen? Of heeft u nog vragen met betrekking tot de prijs kWh. Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar. Uiteraard helpen wij u dan graag. Hoe specifieker u uw vraag stelt, hoe uitgebreider wij u ook antwoord kunnen geven.