Press "Enter" to skip to content

Energierekening

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan is het in veel gevallen verstandig om over te stappen van energiemaatschappij. U kunt dan namelijk genieten van extra veel voordeel, middels welkomstaanbiedingen en/of –kortingen. Met behulp van de onderstaande vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Op die manier kunt u eenvoudig besparen op uw energierekening.

Waaruit bestaat uw energierekening?

Uw energierekening bestaat voor een groot gedeelte uit overheidsheffingen. Zo betaalt u onder andere energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en tevens betaalt u 21% btw over de gehele energierekening. Uiteraard bestaat de energierekening ook uit leveringskosten en netbeheerkosten. Een groot gedeelte gaat dus rechtstreeks naar de overheid, maar u kunt natuurlijk wel degelijk besparen op uw energierekening. Door minder leveringskosten en netbeheerkosten te betalen, bespaart u op uw energierekening waardoor u in verhouding ook minder btw hoeft te betalen. Daarom is het ook raadzaam om over te stappen naar de goedkoopste energiemaatschappij. Maak daarom direct gebruik van de onderstaande rekentool.

Hoeveel bedraagt de besparing op de energierekening?

U kunt ontzettend veel geld besparen op uw energierekening. Vooral als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder bent aangesloten, is de kans erg groot dat u veel te veel betaalt voor uw energierekening. Bestaande klanten krijgen namelijk geen welkomstkortingen, terwijl dat nieuwe klanten dat wel krijgen. De besparing op uw energierekening kan dan ook wel oplopen tot maar liefst 450 euro op jaarbasis. Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor een eenjarig contract, waarbij u ieder jaar weer kunt overstappen naar een nieuwe leverancier. Op die manier kunt u ieder jaar weer besparen op uw energierekening. Met het geld dat u overhoudt kunt u weer écht leuke dingen doen.

Personaliseer het overzicht

Als u wilt besparen op uw energierekening, kunt u de vergelijkingstool als eerste personaliseren. U kunt hiervoor uw postcode en huisnummer invoeren. Op basis van uw woonadres gaat de vergelijkingstool voor u aan de slag. Er wordt gekeken of een bepaalde energiemaatschappij wel levert op uw woonadres. Niet iedere leverancier levert namelijk overal in Nederland. Daarnaast wordt er gevraagd om het verbruik. Door uw verbruik aan te geven, kan de vergelijkingstool een overzicht geven van de jaarlijkse kosten. Op die manier weet u ook gemakkelijk hoeveel u bespaart ten opzichte van uw huidige leverancier. De prijs kWh gaat ongetwijfeld naar beneden, waardoor u fors bespaart op uw energierekening.

Gratis cadeau of cashback

Energiemaatschappijen zullen er alles aan doen om nieuwe klanten binnen te halen. Bestaande klanten stappen immers vrijwel niet over en daarom loont het voor hen ook niet om acties te bedenken voor diezelfde bestaande klanten. Als nieuwe klant profiteert u daarom van extra veel korting. U kunt onder andere een cashback korting krijgen, een gratis iPad cadeau krijgen of korting krijgen op uw eerste maanden. Vanwege deze hoge kortingen bespaart u gemakkelijk honderden euro’s per jaar.

Filteren met de vergelijkingstool

Als u wilt, kunt u eenvoudig filteren met behulp van de handige vergelijkingstool. Zo kunt u onder andere filteren op duurzame energie, contractduur, vast of variabel tarief en aanbieder. U hoeft geen gebruik te maken van deze filters: standaard staat de goedkoopste aanbieder namelijk al boven. Als u wilt kunt u er echter gebruik van maken. Hieronder staan de verschillende filters handig omschreven.

Filteren op duurzame leveranciers

Optioneel kunt u filteren op duurzame leveranciers. Als u bijvoorbeeld per se groene stroom wilt, is dit natuurlijk een handige optie. De verschillen in prijs qua groene en grijze stroom is in de laatste jaren flink afgenomen. Hernieuwbare energie wordt namelijk steeds meer geproduceerd, terwijl fossiele brandstoffen juist steeds meer afnemen. Energiemaatschappijen zijn dan ook flink aan het investeren in duurzame energie. U kunt onder andere filteren op groene stroom, stroom middels zonne-energie, stroom middels windenergie of u kunt filteren op groene stroom uit Nederland. Met laatstgenoemde optie weet u zeker dat het stroom in Nederland is geproduceerd. Er wordt namelijk ook veel groene energie geïmporteerd uit Zweden. Men is hier namelijk expert op het gebied van waterkracht én produceert energie voor meerdere landen in Europa.

energierekening duurzaamheid

Een contractperiode uitkiezen

In het overzicht kunt u kiezen voor verschillende contractperiodes, maar waar kiest u voor? Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract. Dit contract is naar rato het meest voordelig. U profiteert namelijk maximaal van welkomstaanbiedingen en/of –kortingen. In verhouding profiteert u minder wanneer u kiest voor een driejarig of direct opzegbaar contract.

Vast of variabel energietarief

Ook kunt u kiezen voor een vast of variabel energietarief. Een vast tarief blijft gedurende de looptijd van uw contract hetzelfde, terwijl een variabel tarief kan wijzigen gedurende de looptijd. De variabele tarieven wijzigen doorgaans halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. Dat kan betekenen dat de prijs omhoog gaat, maar deze kan ook omlaaggaan. Dit hangt altijd samen met de olieprijs. Indien deze stijgt, stijgt ook het energietarief. Het blijft daarmee min of meer gokken. De keuze is aan u.

Een aanbieder filteren

Als u wilt kunt u ook filteren op een bepaalde aanbieder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u erg te spreken bent over de klantenservice van een bepaalde aanbieder of u staat achter het beleid van deze organisatie. Zo zijn er bepaalde aanbieders die erg actief zijn in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan mogelijk een reden zijn waarom u zich wilt aansluiten bij een bepaalde aanbieder. Deze optie hoeft u uiteraard niet te selecteren: ook hier is de keuze aan u.

100% onafhankelijk vergelijken en besparen op uw energierekening

Als u wilt besparen op uw energierekening, is het ontzettend verstandig om gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Met behulp van deze handige tool kunt u namelijk onafhankelijk vergelijken. Alle energieleveranciers vergelijken was dan ook nog nooit zo gemakkelijk. De goedkoopste aanbieder staat standaard bovenaan, dus u hoeft niet meer te filteren op prijs. Zo weet u zeker dat u altijd kiest voor de goedkoopste maatschappij. Vul voor alle zekerheid wel uw verbruik en postcode in, zodat het overzicht gepersonaliseerd wordt.

energierekening verlagen

Het juiste overstapmoment

Alhoewel overstappen tegenwoordig ontzettend eenvoudig is, is het wel belangrijk om te weten wanneer u daadwerkelijk kunt overstappen. Zo kunt u niet zomaar op ieder moment overstappen. Alleen als u beschikt over een contract voor onbepaalde duur óf een contract dat afloopt binnen zes weken, kunt u direct overstappen. Indien uw contract nog langer doorloopt, kan het raadzaam zijn om te wachten met de overstap. U riskeert in dat geval namelijk een overstapboete, waardoor het voordeel al gauw weer weg is. In sommige gevallen kunt u ook al eerder starten met vergelijken, maar dan is het wel van groot belang dat u aangeeft bij de nieuwe energiemaatschappij dat het contract niet per direct moet ingaan.

Besparen op uw energierekening met de overstapservice

Gelukkig werken de verschillende leveranciers met een eenvoudige overstapservice. Dat wil zeggen dat de overstap volledig voor u wordt geregeld. Het enige wat u hoeft te doen is gebruikmaken van de vergelijkingstool. Als u de juiste aanbieder hebt gevonden, kunt u klikken op de oranje button. U wordt dan doorgeleid naar de website van de energiemaatschappij naar keuze. Hier kunt u uw contract afsluiten. Als u de bevestiging ontvangt, heeft u altijd nog 14 dagen bedenktijd. Dit is wettelijk geregeld en daarmee dient iedere energiemaatschappij zich daaraan te houden. Vervolgens gaat nog uw maand opzegtermijn in. De totale overstap duurt vaak dan ook circa vier tot zes weken.

Tussendoor zullen de energiemaatschappijen nog om de meterstand vragen. Dat wordt gebruikt voor de eindafrekening bij de oude leverancier en voor de vaststelling van het termijnbedrag bij de nieuwe aanbieder.

Kom ik niet zonder gas en stroom te zitten?

Een bijkomend voordeel van de handige overstapservice is dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten. De twee maatschappijen stemmen namelijk met elkaar af wanneer de levering overgaat. Uiteraard wordt u daarvan op de hoogte gehouden. U kunt dus écht zorgeloos overstappen en eenvoudig besparen op uw energierekening. Het betreft dus ook min of meer een administratieve wijziging waar u zelf weinig werk aan heeft.

Hulp nodig?

Wilt u graag besparen op uw energierekening, maar heeft u nog enige hulp nodig met de vergelijkingstool? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar en helpen wij u graag met al uw vragen. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen. We horen graag van u.