Press "Enter" to skip to content

Energie vergelijken

Wilt u graag energieleveranciers vergelijken en op die manier tot wel honderden euro’s per jaar besparen? Maak dan gebruik van de onderstaande vergelijkingstool. De verschillende energieleveranciers staan onder elkaar genoteerd op basis van prijs. De goedkoopste aanbieder staat bovenaan. Eventueel kunt u filteren op onder andere duurzaamheid, looptijd contract, energietarief of aanbieder. Vul bij voorkeur uw postcode en verbruik in, zodat de energietool het overzicht voor u kan personaliseren.

Waarom energieleveranciers vergelijken?

Energieleveranciers vergelijken is om meerdere redenen raadzaam. De belangrijkste reden is echter een forse besparing op uw energielasten. Als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, is de kans erg groot dat u veel te veel betaalt voor uw energierekening. U kunt namelijk ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –kortingen als u jaarlijks overstapt. Alle energiemaatschappijen proberen namelijk nieuwe klanten binnen te halen, maar doen veel minder voor klantbehoud. Soms wordt er een kleine ‘verlengingsbonus’ uitgekeerd, maar in vergelijking tot een overstap is dit marginaal. U kunt ook energieleveranciers vergelijken, indien u nu grijze stroom afneemt. Door te kiezen voor een duurzame leverancier, draagt u uw steentje bij aan beter milieu.

Postcode en verbruik

Als u het overzicht écht wilt personaliseren, is het verstandig om uw postcode en huisnummer in te voeren. Op basis van uw woonadres toont de energietool dan de beschikbare energieleveranciers in uw woonplaats. Daarnaast kunt u ook uw verbruik invoeren. Afhankelijk van uw verbruik kan de handige energietool een gemiddelde prijs uitrekenen. Zo weet u ongeveer wat u jaarlijks kwijt bent aan gas- en energielasten. Daarnaast kunt u dat ook gemakkelijk vergelijken met uw huidige verbruik: u zult direct een enorm prijsverschil merken. Ook profiteert u van welkomstaanbiedingen en –kortingen.

energieleveranciers vergelijken en geld besparen

Welkomstkortingen en –aanbiedingen

Als u energieleveranciers vergelijken gaat, kunt u profiteren van welkomstkortingen en –aanbiedingen. Dit kan sterk verschillen per aanbieder. Zo krijgt u bij de ene maatschappij een gratis iPad cadeau, terwijl u bij de andere energiemaatschappij korting krijgt op uw eerste maanden. Ook zijn er energieleveranciers die gewoon een keiharde cashback geven. In het overzicht kunt u precies zien welke actie er is. Zo ziet u of het gaat om een cashback korting, welkomstkorting of gratis cadeau.

Duurzaamheid

Als u wilt, kunt u ook kiezen voor duurzame energie. Dit is hernieuwbare energie dat onuitputbaar is en welke niet schadelijk is voor het milieu. Met behulp van de energietool kunt u gemakkelijk en snel filteren op duurzaamheid. Zo kunt u onder andere aangeven dat u alleen energieleveranciers vergelijken wilt met duurzame energie. Ook kunt u aangeven dat u alleen stroom van windmolens (windenergie) of stroom van zonnepanelen (zonne-energie) wilt filteren. Daarnaast heeft u nog de optie om te filteren op ‘alle groene stroom uit Nederland’. Zo weet u zeker dat uw stroom in Nederland is geproduceerd. Er wordt namelijk ook bijvoorbeeld waterkrachtenergie geïmporteerd uit onder andere Scandinavië.

Looptijd contract

Als u wilt kunt u ook kiezen voor een bepaalde looptijd van uw contract. Zo kunt u kiezen voor jaarcontract, een driejarig contract of zelfs een direct opzegbaar contract. In de regel kunt u altijd het beste kiezen voor eerstgenoemde. Met een jaarcontract kunt u namelijk het meeste profiteren van welkomstkortingen en –aanbiedingen. In verhouding profiteert u namelijk minder, als u kiest voor een driejarig contract. Een direct opzegbaar contract is vrijwel nooit voordeliger, omdat u zich niet echt ‘bindt’ aan de energieleverancier. De korting is dan, vaak, ook minimaal.

Een energietarief uitkiezen

Als u wilt, kunt u ook filteren op een vast of variabel energietarief. Er zijn een aantal voor- en nadelen bij beide tarieven. Zo is een vast tarief vaak iets duurder, maar weet u wel precies waar u aan toe bent. Als de prijs tussendoor wordt verhoogd, blijft u toch nog het oude tarief betalen. Dat geldt in dat geval niet voor het variabele tarief: die gaat omhoog. Echter kan het natuurlijk ook de andere kant op: het variabele tarief kan ook verder dalen. Als u heeft gekozen voor een vast tarief, blijft u het hoge tarief betalen. Het tarief van energie hangt altijd samen met de olieprijs. Indien deze stijgt, stijgt ook het tarief. In de regel veranderen de tarieven halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. De energieleverancier is verplicht om u daarvan op de hoogte te stellen. Dat mag niet stilzwijgend.

Voorkeur voor een bepaalde aanbieder?

Soms kan het voorkomen dat u een voorkeur heeft voor een bepaalde aanbieder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u erg bent te spreken over de klantenservice. Andere redenen zouden kunnen zijn dat u een slimme meter heeft van een bepaalde leverancier. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om te filteren op een bepaalde aanbieder. De energietool toont dan alleen de energiemaatschappijen die u filtert uit het overzicht.

energieleveranciers vergelijken

Hoeveel kan ik besparen?

Eerder vermeldden we al de verschillende welkomstkortingen en –aanbiedingen, maar hoeveel bespaart u nu daadwerkelijk op jaarbasis? Gemiddeld gezien bespaart u circa 285 euro per jaar. Grotere gezinnen zien echter een nog hogere besparing, welke kan oplopen tot ongeveer 450 euro. Energieleveranciers vergelijken loont dan ook echt, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur. U kunt dan direct energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen. De kWh prijs gaat flink omlaag, vanwege een eenvoudige administratieve wijziging.

100% onafhankelijke energietool

Als u energieleveranciers vergelijken gaat, kunt u gebruikmaken van onze handige energietool. Met behulp van deze energietool heeft u namelijk alle leveranciers in een handig overzicht. Deze rekentool is 100% onafhankelijk tot stand gekomen. Dat wil zeggen dat wij geen invloed hebben op de prijzen. Dit zijn de live prijzen die daadwerkelijk worden getoond op de website van de verschillende aanbieders. Hier wordt ook streng toezicht op gehouden door een derde partij. Een andere derde partij werkt de energietool iedere dag bij. Zo weet u zeker dat u zich aansluit bij de goedkoopste energiemaatschappij. Op die manier bespaart u dus snel en gemakkelijk honderden euro’s per jaar met slechts een administratieve wijziging. Stroom is immers gewoon stroom en dat is bij iedere leverancier hetzelfde. Het komt allemaal uit hetzelfde stroomnet.

Wanneer kan ik overstappen?

U kunt niet op ieder willekeurig moment overstappen naar een nieuwe aanbieder. Het is daarom altijd verstandig om uw huidige energiecontract erbij te pakken. Hier staat wanneer uw huidige contract afloopt. Is de afloopdatum al verstreken? Dan beschikt u over een contract voor onbepaalde duur. Dat betekent dat u direct kunt overstappen naar een nieuwe leverancier. Ook wanneer uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u overstappen naar een nieuwe leverancier.

Loopt uw contract nog langer door? U kunt vaak tot maximaal zes maanden van tevoren overstappen. U dient echter wel aan te geven bij de nieuwe leverancier dat u het contract pas later in wilt laten gaan, anders dient u overstapboete te betalen. Deze boetes verschillen per leverancier, maar kunnen aardig prijzig zijn. Uw voordeel is dan direct weer weg, dus dan is het soms verstandig om nog even te wachten met energieleveranciers vergelijken.

De overstapservice naar een nieuwe leverancier

Als u energieleveranciers vergelijken gaat, en daadwerkelijk overstapt, kunt u genieten van een handige overstapservice. U hoeft zelf dan maar weinig te doen. Als u de juiste energiemaatschappij hebt gevonden in het overzicht, kunt u klikken op de oranje knop. Vanuit hier wordt u doorgeleid naar de website van de aanbieder. Hier kunt u uw nieuwe contract afsluiten.

Op het moment dat u uw nieuwe contract hebt afgesloten, ontvangt u daarvan een bevestiging. Als u de bevestiging ontvangt, heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Na deze periode gaat nog een maand opzegtermijn in. De totale overstap duurt dan ook circa zes weken.

De twee energiemaatschappijen zullen u nog om uw meterstand vragen. Uw oude leverancier heeft dat nodig voor de eindafrekening, terwijl uw nieuwe dit nodig heeft voor de vaststelling van het termijnbedrag. U komt nooit zonder stroom te zitten, omdat de twee energiemaatschappijen met elkaar een tijd en datum afspreken wanneer de overstap ingaat. Daarvan wordt u uiteraard op de hoogte gehouden.

Hulp nodig met energieleveranciers vergelijken?

Wilt u graag energieleveranciers vergelijken, maar heeft u nog enige hulp nodig met onze energietool? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Wij helpen u graag op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Stuur uw vragen of eventuele opmerkingen zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen. Uiteraard horen we graag van u.