Press "Enter" to skip to content

Wat kost elektrisch rijden?

Overweegt u om een elektrische auto te kopen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de kosten. Wat kost elektrisch rijden nu precies?

Aanschaf

De elektrische auto is duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model dat rijdt op benzine of diesel. In de afgelopen jaren is het echter wel steeds goedkoper geworden. Naar alle waarschijnlijkheid zal het over een aantal jaren ook zijn gelijk getrokken. Als de vraag stijgt, zal het gegarandeerd goedkoper worden. De nieuwprijzen zullen dalen, waardoor de restwaarde zal verbeteren.

Gebruik

De elektrische auto is over het algemeen wel voordeliger in gebruik. De aanschafprijs mag dan wel hoger zijn, maar wel kunt u profiteren van diverse fiscale voordelen. Zo betaalt u een lagere motorrijtuigenbelastingen en een lagere belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Daarnaast is er minder onderhoud nodig, omdat er simpelweg minder onderdelen zijn: minder bewegende delen, waardoor er ook minder slijtage is.

Prijsdalingen

In de afgelopen jaren zijn er verschillende prijsdalingen geweest. In vergelijking tot benzine- en dieselauto’s wordt de elektrische auto echter nog maar weinig geproduceerd. Dat heeft er ook mee te maken dat er prijsverschillen zijn. Toch wordt het prijsverschil minder. In de afgelopen jaren zijn er verscheidene prijsdalingen geweest.

wat kost elektrisch rijden

Laadkosten

De prijzen van benzine, diesel en elektriciteit laten zich over het algemeen lastig voorspellen. Daar hebben verschillende partijen een rol in: de overheid kan de tarieven wijzigen, maar ook door schaarste kan het tarief stijgen. De elektriciteitsprijs thuis wordt in 2018 verhoogd. Ook de laadkosten bij openbare laadpalen zijn toegenomen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om zelf energie op te wekken middels zonne-energie of windenergie. Op die manier kunt u uw auto voordelig opladen. Als u uw (toekomstige) auto vooral thuis kan opladen, is een elektrische auto zeker aan te raden. Indien u echter afhankelijk bent van openbare laadpalen, omdat u bijvoorbeeld veel rijdt voor uw werk, kan het financiële voordeel tegenvallen.

Onderhoud

Een elektrische auto heeft minder bewegende delen onder de motorkap. Onderdelen slijten daarmee minder snel, waardoor er ook minder behoefte is aan regulier onderhoud. U hoeft daarmee minder vaak naar de garage. Enkel de banden vormen een uitzondering. Het forse gewicht van de auto zal er juist voor zorgen dat banden sneller slijten.

Wat kost elektrisch rijden? De fiscale voordelen op een rij

Tot 2021 zijn er verscheidene belastingvoordelen waar u van kunt profiteren. U betaalt namelijk:

  • Geen aanschafbelasting;
  • Geen wegenbelasting;
  • Lage bijtelling van vier procent per jaar.