Press "Enter" to skip to content

Waterkracht

Alhoewel Nederland dan wel een écht waterland mag zijn, speelt de energieproductie middels waterkracht geen grote rol in ons kikkerlandje. Deze duurzame vorm van energie opwekken wordt vooral toegepast in de Scandinavische landen.

Wat is waterkracht?

Waterkracht is het opwekken van energie middels water. Tijdens de productie van elektriciteit komen er geen schadelijke stoffen vrij en bovendien gaat deze natuurlijke bron nooit op.

Deze duurzame energievorm kent ook een aantal nadelen. Zo kunnen de stuwdammen zorgen voor een aantasting van de lokale ecosystemen. Vissen kunnen bijvoorbeeld sterven, omdat zij niet langs de centrales kunnen zwemmen.

Waterkracht in Nederland

In Nederland speelt waterkrachtenergie (nog) geen grote rol. Slechts een aantal procent van de totale hoeveelheid duurzame energie in Nederland wordt opgewekt middels waterkracht. Veruit het grootste gedeelte wordt opgewekt in het buitenland, waaronder de Scandinavische landen. Nederland heeft echter wel een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren.

De energie in Nederland wordt niet opgewekt door een hoogteverschil, maar uit enorme hoeveelheden water die in korte tijd passeren. De turbines zorgen voor een hoog drukverschil zowel voor en achter de turbine. Er is daarvoor een tandwielkast geplaatst voor de generator.

In Nederland gaat het om circa 37 megawatt dat wordt geproduceerd.

Zo werkt het

Energie opwekken middels waterkracht is vrij eenvoudig. Door water over te brengen naar waterwielen, gaan waterwielen draaien. Deze toepassing wordt al ruim 2.300 jaar toegepast, waaronder het laten draaien van molens. Tegenwoordig is de technologie iets geavanceerder. Zo worden er waterturbines ingezet. Deze drijven geen molens maar, maar wekken elektriciteit op. U kunt het vergelijken met een fietsdynamo. De as van de turbine zit onderwater en doet denken aan een scheepsschroef. Door de stroming van het water gaat de as draaien, welke weer is gekoppeld aan een generator. Laatstgenoemde wekt elektriciteit op als de as draait.

In combinatie met een stuwmeer

In diverse bergachtige gebieden, wat natuurlijk veel voorkomt in Scandinavië, stroomt water sowieso al relatief snel naar beneden in bepaalde gebieden. Waterkrachtcentrales kunnen hier gebruik van maken. Omdat men niet afhankelijk wil zijn van regelval, zijn er ook stuwmeren aangelegd. Er ontstaat een groot hoogteverschil, waardoor er altijd water valt.

waterkracht

Effecten op het milieu

Alhoewel dit wel een duurzame manier van stroom opwekken is, kent de productie toch wat negatieve effecten op het milieu. Zo is er sprake van vissterfte en hebben zeer grote waterkrachtcentrales negatieve milieueffecten.

Vissterfte

Vissen die stroomafwaarts zwemmen, zijn veelal slachtoffer van deze manier van energie opwekken. Als de vissen in aanraking komen met de turbines, worden deze arme dieren letterlijk vermalen. Waterkrachtcentrales kunnen daarmee echt voor een belemmering zorgen voor bepaalde vissoorten. Gelukkig zijn er tegenwoordig systemen om dit tegen te gaan. Er zijn bijvoorbeeld visgeleidingssystemen, waarbij vissen gebruik kunnen maken van goten en ‘vistrappen’. Dit wordt echter nog niet overal toegepast. Ook kunnen de systemen worden stopgezet tijdens de palingtrek. Tijdens deze periode zwemmen vissen stroomopwaarts.

Alternatieve vormen van waterkracht

Naast rivierwater zijn er ook andere vormen van waterkracht. Zo kunnen onder andere ook golven gebruikt worden voor het opwekken van energie. Hier gaat het dan ook om golfenergie. Dit wordt echter momenteel (nog) niet toegepast in Nederland.

Duurzame Energie in Nederland

Qua duurzame energie kiest Nederland toch liever voor zonne-energie of windenergie. Zo zijn er natuurlijk veel zonnepanelen en Nederland en zijn er talloze windmolenparken.

Energiebelasting en waterkracht

Ook als u kiest voor energie middels waterkracht, dient u gewoon energiebelasting te betalen. U betaalt helaas niet minder energiebelasting. Tot 1 januari 2005 betaalde men die groene stroom afnam wel minder belasting. Tegenwoordig geeft de overheid alleen nog maar geld aan bedrijven die groene stroom maken. De prijsverschillen tussen grijze stroom, dat wordt opgewekt middels fossiele brandstoffen, en groene stroom zijn tegenwoordig minimaal. Heeft u nog een grijze leverancier? Start dan vandaag nog met energieleveranciers vergelijken en stap ook over naar een duurzaam alternatief. Op die manier draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.